Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina zawsze zachwyca się różnymi rodzajami naleśników. Pomysł na to danie zrodził się z wizyty w naleśnikarni, ale także znudzenia typowymi obiadami. Wszyscy zachwycali się nowym smakiem jaki był na naszym rodzinnym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    0,5 litra mleka
    3 szklanki. mąki
    0,5 szklanki wody gazowanej
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka
    0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    40 dag mięsa
    sól
    pieprz
    majeranek
    curry
    papryka słodka
    paczka mrożonek (kalafior marchew itp.)
    kostka rosołowa
    Sos:
    3 łyżki śmietana
    2 łyżki majonezu
    garść koperku
    pieprz
    Dodatki:
    Ser
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodać składniki na ciasto na naleśniki po czym wszystkie zmiksować. Jeśli konsystencja będzie niewłaściwa dodać trochę mleka lub w celu zagęszczenia mąki. Masę wylewać na ogrzanej patelni. Do garnka wlać wodę z jedną kostką rosołową i wrzucić mrożonki. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po odcedzeniu pokroić je na mniejsze kawałki. Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej. Dodać wszystkie przyprawy do smaku. Przygotowane warzywa wymieszać z mięsem mielonym. Do miseczki dodać śmietanę, majonez, pokrojony koperek i pieprz. Wymieszać. Sos dodać do powstałego farszu warzywno-mięsnego. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zawijać w kwadraty. Potarkowany ser rozłożyć na naleśnikach i przełożyć je na blachę. Przyrządzone naleśniki piec 10 min.

Porady

Dla miłośników sosu czosnkowego potrawę można wyłożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać tym sosem. Z pewnością wszystkim będzie smakować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować