NALEŚNIKI Z MASĄ JEŻYNOWO-KREMOWĄ, BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne, bo słodkie. :D

  • 30 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 1-2

    Składniki na naleśniki:
    około 3/4 szklanki mąki,
    250 ml mleka,
    2 jajka,
    2 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    łyżka oleju.
    Składniki na masę jeżynową:
    350 g jogurtu naturalnego,
    250 g mascarpone,
    125 g jeżyn,
    2 łyżki cukru pudru.
    Dodatkowo:
    200 g śmietany 30%,
    2 łyżki cukru pudru,
    100 g borówek,
    kilka czereśni do dekoracji,
    płatki migdałów.

Naleśniki z masą jeżynowo-kremową, bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
    Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce.
    Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
    Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereśniami.

Komentarze

Podobne przepisy