naleśniki z otrębów z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min

zdrowa wersja popularnego dania

  • 35 min

Składniki:

  • 3/4 szkl mąki tortowej
    3/4 szkl otrębów
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    1 szkl niskotłuszczowej maślanki
    1/2 szkl odtłuszczonego mleka
    1 łyżka miodu
    ekstrakt waniliowy


    Sos truskawkowy
    1/2 kg truskawek
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki miodu

Naleśniki z otrębów z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jedenj misce mieszamy wszystkie suche składniki, do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy maślankę mleko, miód i wanilię. Następnie wlewamy mokre składniki do mąki i mieszamy do połączenia ich. Jeśli mamy dobrą teflonową patelnię to możemy smażyć bez tłuszczu.

    Truskawki miksujemy w blenderze nastęnie zagotowujemyz sokiem z cytryny i miodem. Ciepłym sosem można polewać naleśniki. Na wierzch dałam jeszcze jogurt naturalny

Porady

Naleśnik jest usmażony z jednej strony kiedy pojawiają się na nim bąbelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy