Naleśniki z mąki konopnej

4.45 (159 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, ciemnozielone naleśniki, które dodają mnóstwo dobrej energii. Naleśniki są lekko orzechowe w smaku, delikatne i puszyste w środku oraz chrupiące na zewnątrz.

Mąka powstała z konopi siewnej posiada w swoim składzie wiele cennych właściwości. Naleśniki z jej dodatkiem są idealne na pełnowartościowe śniadanie, obiad, ale także posiłek potreningowy . Mąka konopna jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki pszennej
    - 1 szklanka mąki konopnej
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody mineralnej
    - 3 małe jajka
    - 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
    - 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
    - szczypta soli

    ⇨ Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową
    (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).
Wystaw ocenę:

4.45 (159 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mąki konopnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy obie mąki, wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  • 2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 - 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron. Życzę smacznego! :)

Porady

Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku. Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować