Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem

4.5 (144 ocen)

Lubię smak mąki kokosowej, dlatego taki naleśnik to dla mnie super opcja na zdrowe drugie śniadanie lub deser. Połączenie z masłem orzechowym i bananem jest jak dla mnie rewelacyjne. Są bardzo pożywne.

Składniki:

  • 2 średnie jajka,
    szczypta soli
    4 łyżki wody gazowanej,
    2 łyżki płynnego oleju kokosowego
    2 łyżki mąki kokosowej
    opcjonalnie cukier kokosowy, ksylitol lub stewia do smaku jeśli chcemy mieć słodszego naleśnika
    masło orzechowe (100% orzechów bez dodatku oleju palmowego, soli i cukru),
    banan,
    kilka orzechów, płatków migdałowych i łyżeczka wiórek kokosowych,
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z mąki kokosowej z masłem orzechowym i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy wodę, mąkę kokosową i olej (jeśli nie mamy płynnego oleju możemy go rozpuścić na patelni). Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę (jeśli masa jest za gęsta to dodajemy odrobinę wody, jeśli za rzadka, dosypujemy odrobinę mąki).
    Patelnię do naleśników smakujemy odrobiną oleju kokosowego. Naleśnika smażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zrumienienia z obu stron.
    Gotowego naleśnika smarujemy masłem i kładziemy plasterki banana, posypujemy orzechami, migdałami i wiórkami. Smacznego!

Porady

Mąka kokosowa jest ciężka, dlatego naleśniki nie będą puszyste. Można dodać trochę proszku do pieczenia lub sody, aby ja nie dodaję. Naleśnik wychodzi lekko kruchy, grubszy od tradycyjnego. Jeśli pierwszy raz smażymy takiego naleśnika to możemy zrobić mniejsze aby łatwiej było przewrócić. Moje córeczki lubią takiego naleśnika z dodatkiem odrobiny bitej śmietany :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować