Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

  • wyświetlono: 638 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Naleśniki z wybornym nadzieniem z delikatnego drobiowego mięsa z pieczarkami w kremowym sosie. Bardzo łatwe i smaczne danie dla smakosza grzybów.

Peypey
  • 35min

Składniki

Naleśniki wersja Ekstrawagancka (8 naleśników):
1 mała pomarańcza
15 dag mąki
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
50 g roztopionego masła
1 i 1/2 szklanki mleka
tłuszcz do smażenia, bądź skórka z boczku
10 gałązek rozmarynu - niekoniecznie

Naleśniki zwykłe (8-10 naleśników):
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajko
20 dag mąki
szczypta soli

Nadzienie:
5 dymek
25 dag pieczarek
2 łyżki soku z cytryny
50 dag fileta z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju
200 g śmietany 18%
sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

  • 1. Ciasto naleśnikowe I :
    Pomarańczę dobrze umyć, skórkę dobrze zetrzeć, a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkiem, skórką pomarańczową, solą i listkami rozmarynu z dwóch gałązek. Mieszając dodawać roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne ale gęste ciasto.

    Ciasto naleśnikowe II:
    Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie do jajek dodawać powoli przesianą mąkę. gdy dodamy ok połowę mąki do masy wlewamy mleko. Ciągle mieszamy. Dodajemy drugą połowę maki i szklankę wody.
  • 2. Dymkę i oczyszczone grzyby myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Fileta myjemy i kroimy w cienkie pasma.
  • 3. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy mięso z każdej strony. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z rondla i odstawiamy.
    Do rondla wlewamy resztę oliwy i smażymy grzyby na dużym ogniu przez ok 5 minut. Po 3 minutach dodajemy dymkę.
  • 4. Do przesmażonych grzybów dodajemy mięso, sok z pomarańczy i śmietanę. Wszystko dusimy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 10 minut.
  • 5. Na gorącym tłuszczu bądź patelni przesmarowanej skórką z boczku smażymy naleśniki. Każdy smarujemy nadzieniem i zawijamy. Podajemy przyozdobione gałązkami rozmarynu.

Porady

Przygotowane ciasto naleśnikowe należy pozostawić pod przykryciem na ok 30 minut, pozwoli to mące napęcznieć. Naleśniki będą wtedy lżejsze i łatwiej będą się smażyły.
Do naleśników zamiast wody przegotowanej można użyć mineralnej gazowanej to również spowoduje że ciasto będzie lżejsze.
Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów.
Jeżeli zostaje mi coś z nadzienia dorabiam na tej bazie trochę sosu.
Gotowe naleśniki z nadzieniem można dodatkowo posypać serem i zapiec w piecu.
Smakują wyśmienicie z sosem lub dipem tzatziki, który jest wśród moich przepisów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadKurczakszkola_babcinaleśnikigrzybyśmietanasossmaczneprosteszybkie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1xrht5w

Dodane przez: Justyś

Naleśniki z pieczarkami, cukinią i papryką

bukiet warzyw w jednym naleśniku

image-1ugee7m

Dodane przez: xamelka1

Bosmańskie naleśniki z rybą i pieczarkami

Rybę w naleśnikach zrobiłam po...

Naleśniki z pieczarkami

Dodane przez: AnetaJ

Naleśniki z pieczarkami i serkiem topionym

Naleśniki często goszczą na stole...

Naleśniki z pieczarkami i serem

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Naleśniki z pieczarkami i serem

Naleśniki lubimy, pod każdą postacią....

Zapiekane naleśniki z kapustąi pieczarkami

Dodane przez: Goszka

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kapustą

Pyszne, jarskie naleśniczki

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Dodane przez: szynszyla

Zapiekane naleśniki z kurczakiem

Naleśniki na wytrawnie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE