Naleśniki z kurczakiem

4.5 (180 ocen)

  • Łatwy

Bardzo smaczne połączenie nieco innych w smaku naleśników z pysznym sosem, w którym zatopione zostały kawałki kurczaka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - naleśniki:: 1 sztuka
    - otarta skórka z 1 pomarańczy: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - świeży tymianek (listki): 1 łyżeczka
    - masło (stopione): 150 gramów
    - mleko: 350 mililitrów

    - Nadzienie:: 1 sztuka
    - filet z piersi kurczaka: 0.5 kilograma
    - olej rzepakowy (do zamarynowania mięsa): 2 łyżki
    - przyprawa do kurczaka (opcjonalnie): 1 łyżka
    - pieczarki: 250 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - olej rzepakowy (do smażenia pieczarek i cebuli): 4 łyżki
    - śmietana 18% (gęsta): 250 gramów
    - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy: 1 sztuka
    - świeży tymianek (listki): 1 łyżeczka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z kurczakiem 1. Do misy przesiać mąkę, dodać jajka, otartą skórkę z pomarańczy, sól i tymianek. Całość wymieszać mikserem.
  • Naleśniki z kurczakiem 2. Miksując dodawać na przemian mleko i stopione masło.
  • Naleśniki z kurczakiem 3. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Odstawić je do lodówki na około 30 minut.
  • Naleśniki z kurczakiem 4. W tym czasie pokroić filet z kurczaka na paseczki i wymieszać z olejem i przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki.
  • Naleśniki z kurczakiem 5. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w półplasterki (można skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały).
  • 6. Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Osobno (można to zrobić w woku), usmażyć na oleju pieczarki i cebulę.
  • Naleśniki z kurczakiem 7. Gdy pieczarki i cebula zrobią się miękkie, dodać do nich śmietanę, sok z pomarańczy i tymianek, dobrze wymieszać i dodać mięso z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
  • Naleśniki z kurczakiem 8. W międzyczasie usmażyć naleśniki na teflonowej patelni (przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozprowadzić papierowym ręcznikiem jedynie kropelkę oleju, można to powtórzyć po usmażeniu 3-4 naleśników) )
  • Naleśniki z kurczakiem 9. Naleśniki przełożyć nadzieniem. Podawać ciepłe.
  • 10. * Naleśniki można posypać niewielką ilością drobno startego żółtego sera i listkami tymianku.
  • 11. * Naleśniki smażyłam na małej patelni (o średnicy 17cm), wyszło ich wówczas 13 szt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki Tymianek Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować