Naleśniki z korzennym twarożkiem z bakaliami w ciepłym miodzie z cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód umieścić w garnku z wodą. Pod słoik podłożyć papierowy ręcznik. Podgrzewać na wolnym ogniu aż miód będzie bardzo ciepły, bardzo płynny.
Twarożek wymieszać ze śmietaną i dodać płatki migdałowe, żurawinę ( wcześniej namoczoną w ciepłej wodzie ), figi pokrojone na mniejsze kawałki ( wcześniej też namoczone w ciepłej wodzie ), skórkę pomarańczową i przyprawę korzenną, miód. Wymieszać.
Masło rozpuścić na patelni do smażenia naleśników.
Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min.
Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni.
Usmażone naleśniki smarować twarożkiem. Składać w koperty.
Polać ciepłym miodem pomieszanym z sokiem z cytryny.
Zajadać.
Smacznego.
Komentarze