Naleśniki z kaszą jaglaną i serkiem kozim w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw wszystkie składniki na ciasto nalesnikowe mieszam misce lub garnku za pomocą trzepaczki i gdy nie ma już grudek mąki, odstawiam na około 30 min.
2.W czasie gdy ciasto na naleśniki ma obowiązkowy odpoczynek, sparzam woreczki z kaszą wrzątkiem. Sparzoną kaszę gotuję w osolonej wodzie.
Ugotowaną kaszę mieszam z rozdrobnionym serkiem, mlekiem i przyprawiam do smaku.
3.Na patelni rozgrzewam olej na którym dusze cebulę, gdy jest miękka dodaję cukier, cynamon passatę i koniak - odparowuję do uzyskania gęstego i aromatycznego sosu
4.Naleśniki smażę bez tłuszczu - bo dodałam już do ciasta. Na cienkie placki wykładam 2 łyżki masy i składałam w trójkąty.
5.Zimne naleśniki podgrzewam w sosie pomidorowym, który wykładam na talerz razem z naleśnikami i całość posypuję pieprzem i czymś zielonym - u mnie był to szczypiorek
Komentarze