Naleśniki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Uwielbiane w mojej rodzinie, świetne ciepłe danie na wigilię i inne okazje np. przyjęcie imieninowe jako uzupełnienie menu lub ciepła kolację

Składniki:

  • nalesniki;
    -0,5 l mleka,
    -0,5 l wody,
    -ok.20 czubatych łyżek mąki,
    -2 jajka,
    -łyżka oleju,
    -szczypta soli,
    -olej do smażenia,
    (porcja na ok. 15 naleśników)
    farsz;
    -1,5 kg kapusty kiszonej,
    -10 dag grzybów suszonych,
    -1 duża lub 2 male cebule,
    -sól, pieprz, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. naleśniki:
    -do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę, jajka, olej i zmiksować,
    dodać mąkę, sól i miksować, by powstała jednolita masa,
    -rozgrzaną patelnię posmarować olejem za pomocą pędzelka,
    -chochelką nalewać cienkie naleśniki,
    -piec z dwóch stron na jasny kolor,
    -patelnię smarować przed każdym następnym naleśnikiem,
    -upieczone naleśniki odstawić do wystudzenia.

  • 2. farsz:
    -kapuste włozyć do garnka, zalać wodą tak,by była przykryta,
    gotować,
    -gdy zmięknie odcedzić i podsmażyć na oleju,
    -grzyby zamoczyć w wodzie na ok. 30 min., odcedzić,
    -przełożyc do garnka i gotować w ok. 15 min.,
    -odcedzić, pomielić w maszynce od mięsa,
    -cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni,
    gdy miękka, dodać pomielone grzyby i smażyc mieszajac,
    -połączyć kapustę z grzybami i cebulą, doprawić do smaku
    solą i pieprzem,
    -zostawić farsz do wystudzenia.

  • 3. -zawinąć farsz w naleśniki i przed podaniem opiec
    z dwóch stron na patelni na rumiany kolor,
    -można opanierować w jajku i bułce i podawać jak krokiety,
    -lub ciepły farsz zawijać w ciepłe naleśniki i odrazu spożywać.

Porady

zamiast grzybów suszonych do farszu można dodać pieczarki pokrojone w kostkę i usmażone z cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować