1 szklanka =250 ml
Składniki ciasta naleśnikowego:
1 szklanka mleka
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
3 jaja
Kilka łyżek oleju rzepakowego
Szczypta soli
Składniki farszu jarmużowego:
Kilka dużych liści jarmużu
15 dag startego sera żółtego gouda
Kilka łyżek startych migdałów
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 ząbki czosnku
Kilka łyżek oliwy
Sól, pieprz
Składniki farszu drobiowego:
2 szklanki ugotowanego, pokrojonego mięsa z kurczaka
1 cebula biała
1,5 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
Przyprawa do kurczaka
Pół szklanki pikantnego keczupu
olej
Naleśniki z jarmużowymi śnieżynkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj naleśniki: składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż cienkie naleśniki. W co drugim naleśniku wykrawaj foremkami kształty śnieżynek.
2.Przygotuj farsz jarmużowy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jarmuż przepłukaj i osusz. Składniki farszu przełóż do miski i zblenduj.
3.Przygotuj farsz drobiowy: cebulę obierz, pokrój i usmaż na oleju. Do miski przełóż razem z mięsem, kaszą, keczupem i przyprawą do kurczaka. Wymieszaj dokładnie.
4.Połowę naleśników posmaruj cienką warstwą farszu drobiowego i jarmużowego. Wierzch przykryj naleśnikiem z wyciętym wzorkiem śnieżki. Przełóż na blaszkę. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze