Składniki nadzienia jabłkowego:
1 kg jabłek ( dowolnych )
2 łyżki soku z cytryny
ok. 1/2 szk. wody
cukier - wedle uznania
cynamon do smaku
dżem z żurawiny ( ja używam dżemu borówka brusznica z IKEA )
ser Camembert 2 szt. po 120 g
cukier puder - odrobina do posypania
Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto naleśnikowe:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i cukier. Wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać olej i razem zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
Farsz jabłkowy:
Obieramy jabłka, kroimy i skraplamy sokiem z cytryny ( aby nie ściemniały ).
Dodajemy cukier, wodę i prażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy już
jabłka zmiękną dodajemy cynamon do smaku.
Powierzchnię naleśników smarujemy nadzieniem (ok.100 g). Składamy w trójkąty. Ser camembert kroimy w plastry, które układamy na naleśnikach.
Następnie zapiekamy ok. 15 minut w 180 C. Do rozpuszczenia sera.
Przed podaniem dodajemy zurawinę oraz delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Naleśniki gotowe.
Porady
Zwykłe naleśniki można zastąpić gryczanymi, orkiszowymi lub jaglanymi.
Komentarze