Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem Camembert

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciekawe połączenie smaków

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 szk. mąki pszennej
    2 jajka
    1 szk. mleka
    3/4 szk. wody
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    3 łyżki oleju

    Składniki nadzienia jabłkowego:
    1 kg jabłek ( dowolnych )
    2 łyżki soku z cytryny
    ok. 1/2 szk. wody
    cukier - wedle uznania
    cynamon do smaku
    dżem z żurawiny ( ja używam dżemu borówka brusznica z IKEA )
    ser Camembert 2 szt. po 120 g
    cukier puder - odrobina do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Nalesniki z jabłkami, żurawiną oraz serem camembert - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z jabłkami, żurawiną oraz serm Camembert 1. Ciasto naleśnikowe:
    Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i cukier. Wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać olej i razem zmiksować. Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
    Farsz jabłkowy:
    Obieramy jabłka, kroimy i skraplamy sokiem z cytryny ( aby nie ściemniały ).
    Dodajemy cukier, wodę i prażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy już
    jabłka zmiękną dodajemy cynamon do smaku.

    Powierzchnię naleśników smarujemy nadzieniem (ok.100 g). Składamy w trójkąty. Ser camembert kroimy w plastry, które układamy na naleśnikach.
    Następnie zapiekamy ok. 15 minut w 180 C. Do rozpuszczenia sera.
    Przed podaniem dodajemy zurawinę oraz delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
    Naleśniki gotowe.

Porady

Zwykłe naleśniki można zastąpić gryczanymi, orkiszowymi lub jaglanymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować