Naleśniki z jabłkami i sosem z persymony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto naleśnikowe.Ubić jajka z cukrem i szczyptą soli, dodać przesianą mąkę i połowę mleka, dokłądnie wymieszać. Następnie ciągle mieszając dodawać powoli pozostałe mleko do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Teraz dodać roztopione masło i energicznie wymieszać do uzyskania ciasta bez grudek. Odstawić ciasto na min. 15 min.
2.Po tym czasie posmarować masłem lub olejem patelnie teflonową (nadmiar tłuszczu zetrzeć ręcznikiem papierowym) i smążyć naleśniki.
3.Usmażone naleśniki układać jeden na drugim i trzymać w ciepłym miejscu.
4.Rodzynki namoczyć we wrzątku. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka oraz miód (cukier). Przykryć i podsmażyć do momentu, aż jabłka zmiękną. Dodać odciśniete z wody rodzynki i cynamon. Wymieszać.
5.Kaki umyć i obrać ze skórki. Zblendowa z sokiem z cytryny i szczyptą cymanomu do uzyskania kremowej konsystencji.
6.Naleśniki smarować sosem z persymony, ułożyc jabłka, złożyć w koperty. Polać odrobiną sosu i posypać cynamonowym cukrem pudrem.
Buon Appetito!
Komentarze