Naleśniki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Naleśniki uwielbiane przez moje dzieci :) Długo szukałam idealnego ciasta naleśnikowego i w końcu je znalazłam. Ciasto w danych proporcjach sprawia, że od pierwszego do ostatniego naleśniki wychodzą idealne, cieniutkie…nie rozrywają się, nie przyklejają do patelni. Są delikatnie, miękkie i smaczne :

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
    1 szkl. mleka
    1 szkl. wody gazowanej
    2 jaja
    2 łyżki oleju/oliwy
    szczypta soli

    Dodatkowo:

    prażone jabłka
    cukier puder do posypania

Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na patelni naleśnikowej z obydwu stron. Zawartość oleju w cieście sprawia, iż nie trzeba już natłuszczać patelni. Z danej porcji wychodzi ok. 12-16 naleśników w zależności od wielkości patelni.
  • 2. Na usmażone naleśniki nakładamy porcje jabłek, zawijamy w rulony lub trójkąty.
    Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy