Pyszne naleśniki wytrawne - idealne na obiad lub na kolację.
30 min
Składniki:
WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki na naleśniki:
300 g mąki,
jajko,
250 ml mleka,
1/2 szklanki wody,
pomidor (najlepiej malinowy),
łyżka oleju,
sól,
1/2 łyżki majeranku.
Składniki na farsz:
30 dag pieczarek,
30 dag tartego sera żółtego,
10 dag wędliny,
duża śmietana (u mnie 12%),
rozmaryn,
oregano,
sól,
bazylia,
ostra papryka,
2 większe cebule,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody.
Dodatkowo:
kilka listków bazylii.
Naleśniki z farszem serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Naleśniki wypełniam farszem, składam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałym serem, zapiekam do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypuję posiekaną bazylią.
Komentarze