NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne naleśniki wytrawne - idealne na obiad lub na kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-5

    Składniki na naleśniki:
    300 g mąki,
    jajko,
    250 ml mleka,
    1/2 szklanki wody,
    pomidor (najlepiej malinowy),
    łyżka oleju,
    sól,
    1/2 łyżki majeranku.
    Składniki na farsz:
    30 dag pieczarek,
    30 dag tartego sera żółtego,
    10 dag wędliny,
    duża śmietana (u mnie 12%),
    rozmaryn,
    oregano,
    sól,
    bazylia,
    ostra papryka,
    2 większe cebule,
    2 łyżki masła,
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody.
    Dodatkowo:
    kilka listków bazylii.

Naleśniki z farszem serowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję ciasto na naleśniki (ilość wody i mleka dobieram do mąki tak, aby wyszło odpowiedniej konsystencji ciasto). Smażę cienkie naleśniki (na dobrej patelni - bez dodatku tłuszczu).
    Na maśle podsmażam pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz cebulę w kostce (z dodatkiem przypraw). Śmietanę łączę z 1/2 sera, dodaję do farszu, mieszam. Kiedy ser się rozpuści, zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Naleśniki wypełniam farszem, składam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałym serem, zapiekam do jego rozpuszczenia się. Gotowe naleśniki posypuję posiekaną bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy