naleśniki z farszem mięsnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

nadzienie naleśników zaskoczy niejednego smakosza

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    • 2 szklanki wody gazowanej
    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 jajka
    • Około 1 1/2 szkl mąki
    • Olej do smażenia rzepakowego
    Farsz:
    • 0,5kg mięsa mielonego
    • 0,5 kg pieczarek
    • 2 białe części pora
    • Sól i pieprz,
    • Olej rzepakowy
    Dodatkowo:
    • Ok 25 dag żółtego sera

Naleśniki z farszem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wszystkich składników na naleśniki robimy ciasto i odstawiamy na ok 10 15 min. Ciasto nie powinno być zbytnio gęste. Aby naleśniki nie wyszły za grube. Smażymy naleśniki na odrobinie oleju.
  • 2. Pieczarki kroimy w plasterki, por kroimy w półksiężyce. Na odrobienie oleju smażymy mięso dodając na przemiennie po trochę pieczarek i pory. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Na naleśniki wykładamy farsz i je zwijamy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. I pieczemy ok 15 min w temperaturze 180stopni. Ser ścieramy na tarce. Posypujemy naleśniki i pieczemy jeszcze ok 5 min.

Komentarze

Podobne przepisy