Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym

4.5 (179 ocen)

Moja propozycja na sycący, naleśnikowy obiad :)

Składniki:

  • naleśniki:
    1 litr mleka
    3-4 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki kurkumy
    2 łyżki oleju

    farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 pora
    1 koncentrat pomidorowy (200g)
    1 papryczka chili
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    słodka i ostra papryka
    1/4 kostki masła

    20 dkg sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać i odstawić na przynajmniej pół godziny. Usmażyć naleśniki.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić z dodatkiem oleju. Wrzucić warzywa, podsmażyć 15 minut, dodać mięso i smażyć kolejne 15 minut. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i około 1/2 szklanki wody. Zagotować i odstawić do przestygnięcia.
  • Naleśniki z farszem 3. Na naleśniki nakładać farsz i pokrojony w plasterki lub starty na tarce ser żółty.
  • Smażące się naleśniki 4. Naleśniki złożyć i układać po 4 na patelni. Smażyć z obu stron na małym ogniu na złoty kolor. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa Farsz mięsny Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować