Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym

4.5 (176 ocen)

Puszyste, delikatne naleśniki z aromatycznym nadzieniem.

Składniki:

  • naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    przyprawy:
    sól, zioła prowansalskie, curry
    czosnek granulowany
    farsz:
    40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej
    2 ogórki kiszone
    1 pomidor
    2 papryki
    kilka oliwek
    1 duża cebula
    1 mała cukinia
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    przyprawy:
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra
    zioła prowansalskie
    dodatkowo:
    20 dkg sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z farszem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie z 2 żółtkami i odstawić na pół godziny. Biała ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Naleśniki smażyć na złoty kolor.
  • Składniki farszu 2. Cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso i podsmażyć. Cukinię zetrzeć na tarce o grubym oczku, resztę składników pokroić w kostkę.
  • Gotowy sos 3. Kiedy mięso się podsmaży dodać resztę składników. Przecier pomidorowy wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu, przyprawić i dusić aż warzywa zmiękną a sos zgęstnieje.
  • Naleśniki z farszem 4. Naleśniki smarować farszem, składać na pół, a po wierzchy posypać startym żółtym serem i słodka papryką. Zapiekać w mikrofali do rozpuszczenia sera. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować