Naleśniki z farszem brokułowo-porowym i sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Farsz porowo-brokułowy z dodatkiem sera feta świetnie komponuje się z delikatnymi naleśnikami i wyrazistym sosem czosnkowym.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 6 dużych sztuk:
    Naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jaja
    1 szklanka mleka
    ¾ szklanki wody gazowanej
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Szczypta soli
    Olej do smażenia

    Nadzienie:
    200 g sera feta
    1 średni brokuł, ok. 500 g
    1 por
    Sól i pieprz do smaku
    Olej do smażenia

    Sos czosnkowy
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z farszem brokułowo-porowym i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Składniki na naleśniki umieścić w misce i zmiksować, a następnie przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. Patelnię delikatnie posmarować olejem i rozgrzać. Nalewać ciasto chochelką, przechylając patelnię, aby zapełnić całe dno. Usmażyć naleśniki, przewracając je delikatnie na drugą stronę.

    Farsz:
    Pora pokroić i podsmażyć na oleju do miękkości, z dodatkiem szczypty soli (nie rumienić). Brokuł ugotować do miękkości w lekko posłodzonej wodzie. Ser feta pokroić w kostkę i zblendować z porem i brokułem. Doprawić farsz solą i pieprzem.

    Sos czosnkowy:
    Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

    Naleśniki posmarować farszem, zwinąć w rulonik i podgrzać w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować