Naleśniki z farszem

0 (0 ocen)

Zapiekane naleśniki z mięsno-warzywnym farszem

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    3 szklanki mleka
    ok. 2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżka oleju
    farsz:
    1 kg mięsa mielonego
    3 duże marchewki
    1/4 selera
    2-3 cebule
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    1 słoik (250 ml) domowego przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    dodatkowo:
    30 dkg sera żółtego

Naleśniki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i smażyć cienkie naleśniki.
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso mielone i podsmażyć. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Dodać do mięsa i smażyć pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać koncentrat i przecier, doprawić i dusić jeszcze 20 minut.
    Na naleśniki nakładać farsz, składać na 4 i układać na blaszce do pieczenie. Całość posypać startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekać przed podaniem około 30 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy