Naleśniki z dżemem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp 210 gram mąki pszennej.Wbij trzy jajka trzymane w temperaturze pokojowej. Wlej szklankę ciepłej wody oraz pół szklanki ciepłego mleka. Do tego jeszcze łyżka drobnego cukru i e szczypta soli. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera. Na koniec wlej roztopione masło. Roztopione masło wlewaj do ciasta cienką strużką. Ciasto naleśnikowe mieszaj dalej jeszcze chwilę.
Dobrze nagrzej płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. Nie natłuszczaj patelni.
Zamieszaj ciasto i chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni.Po około minucie przewracaj placek na drugą stronę.W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki.
Na naleśniki rozsmaruj dżem i złóż w kopertę.Następnie podpiecz chwilę na patelni.Podawaj z ulubionymi owocami.
Komentarze