Naleśniki z dynią i cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wymyśliłam tą potrawę i na prawdę wyszła rewelacyjnie.Godna polecenia!

  • 30 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - mała cukinia
    - pół startej marchewki
    - pół cebuli czerwonej
    - 2 ząbki czosnku
    - kostka do mięsa pieczeniowa "knorr"
    - pestki dyni (ok 15 dkg)
    - przyprawy(sól,pieprz.rozmaryn,lubczyk,tymianek)
    - ciasto naleśnikowe ( mleko,woda gazowana,jajko,mąka,szczypta soli)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka na odrobinie oleju wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę,po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,następnie pierś z kurczaka wcześniej zmieloną w maszynce do mięsa.Wszystko razem dusimy,smażymy.
  • 2. Po chwili dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę cukinie.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy po szczypcie rozmarynu,lubczyku i tymianku.Całość zalewamy bulionem pieczeniowym (kostkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody).Sos można zagęścić wsypując pod koniec odrobinę mąki i wymieszać.
  • 3. Naleśniki smażymy,gdy wylejemy porcję na patelnię posypujemy po całości pestkami dyni,ładnie się przykleją z jednej strony, obracamy i smażymy z drugiej. Do środka naleśnika dajemy łyżkę farszu i trochę na wierzch.Smacznego

Porady

Danie jest naprawdę pyszne,łatwe w przygotowaniu i na pewno każdego zachwyci. Z farszem można pokombinować i dodać swoje ulubione składniki.Same w sobie naleśniki są pyszne i zawierają ważny składnik.Dobroczynne właściwości dyni znane są od wielu lat,a dzieci je uwielbiają :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować