Naleśniki z dodatkami jak racuszki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe naleśniki z dodatkami, w sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smakują jak racuszki lecz są bez dodatku drożdży czy innych spulchniaczy. Dodatki można sobie wybrać wg tego co kto lubi. U mnie biały ser, żurawina oraz jabłko. Polecam!

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki kefiru
    0,5 szklanki mleka
    2 jaja
    2 łyżeczki cukru
    pół płaskiej łyżeczki soli
    dodatki: u mnie biały ser - czasem zastępuję serkiem wiejskim, żurawina, jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Naleśniki

Naleśniki z dodatkami jak racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z dodatkami jak racuszki 1. Jabłka kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Resztę składników oprócz dodatków miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy ser, żurawinę oraz pokrojone jabłka. Krótko miksujemy. ( Jeśli używamy żurawiny lub rodzynek - warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem. Jeśli używamy serka wiejskiego warto go przepłukać na sitku wodą aby pozbyć się śmietanki. ) Do powstałej masy delikatnie wlewamy ubite białka i pomalutku drewnianą łyżką mieszamy uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza z ubitych białek - dzięki temu uzyskamy puszyste naleśniki.
  • Naleśniki z dodatkami jak racuszki 2. Placuszki smażymy na odrobinie oleju z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem, owocami lub śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować