Farsz do tych naleśników powstał jako wariacja na temat ruskich w czasie gdy nie mogłam jeść ziemniaków. Do dziś robię ten farsz, do naleśników odsmażanych na maśle lub krokietów. Pycha!
Składniki:
Naleśniki:
150 g mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
Farsz:
100 g czerwonej soczewicy
350 g twarogu domowego
3 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
Sól i pieprz czarny do smaku
Naleśniki z czerwoną soczewicą i twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Soczewicę przepłukać, zalać wodą lekko ponad jej poziom i gotować 15 minut do miękkości. Rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Odstawić.
Cebule posiekać w kosteczkę, zeszklić i zrumienić na oleju rzepakowym, wystudzić.
Składniki na naleśniki (można użyć innego ulubionego przepisu) zmiksować, odstawić na 15 minut i smażyć cienkie naleśniki.
Soczewicę zmieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem (lubię dużo czarnego pieprzu w tym farszu) i wymieszać. Naleśniki smarować farszem, składać w chusteczkę.
Naleśniki można podawać podgrzane, z jogurtem greckim/ śmietaną i posypane koperkiem, można podsmażyć je na maśle lub panierować i usmażyć jak krokiety
Komentarze