Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową

wyświetlono: 359 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pychota :)

opublikowany: 27.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej z górką
    3 jajka
    szklanka mleka
    1/2 szklanki wody gazowanej
    szczypta cukru
    1/3 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    olej rzepakowy do smażenia
    500 g twarożku z wiaderka
    duża garść płatków migdałowych
    3-4 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    500 g truskawek
    cukier do smaku
    łyżka mąki ziemniaczanej z górką
    listki mięty do dekoracji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min.
    Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym.
    Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni.
    Do twarożku dodać płatki migdałowe, kakao, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
    Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki umieścić w garnku. Większe truskawki można pokroić. Dodać 1/2 szklanki wody i cukier do smaku. Gotować kilka minut, ale nie za długo, żeby truskawki się nie rozpadły. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance zimnej wody.
    Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
    Naleśniki smarować twarożkiem. Składać w koperty. Układać na talerzach i polewać truskawkową frużeliną.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE