szklanka mąki pszennej z górką
3 jajka
szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta cukru
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
olej rzepakowy do smażenia
500 g twarożku z wiaderka
duża garść płatków migdałowych
3-4 łyżki kakao
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
500 g truskawek
cukier do smaku
łyżka mąki ziemniaczanej z górką
listki mięty do dekoracji
Naleśniki z czekoladowym twarożkiem, migdałami i frużeliną truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać olej rzepakowy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto pozostawić pod ściereczką na ok 15 min.
Patelnię delikatnie posmarować olejem rzepakowym.
Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni.
Do twarożku dodać płatki migdałowe, kakao, cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
Umyte i oczyszczone z szypułek truskawki umieścić w garnku. Większe truskawki można pokroić. Dodać 1/2 szklanki wody i cukier do smaku. Gotować kilka minut, ale nie za długo, żeby truskawki się nie rozpadły. Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance zimnej wody.
Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
Naleśniki smarować twarożkiem. Składać w koperty. Układać na talerzach i polewać truskawkową frużeliną.
Smacznego
Komentarze