Naleśniki z cytrynową skórką z dżemem i twarożkiem

5 (177 ocen)

  • 15 min

Polecam zrobić takie naleśniki z otartą skórką z cytrynki lub pomarańczy, ten aromat unosi się podczas smażenia w całym domu.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy lub waniliowy
    1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)

    dodatkowo:
    cytryna lub pomarańcza
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Twarożek

Naleśniki z cytrynową skórką z dżemem i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto naleśnikowe 1. Ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, a na koniec na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z cytryny lub pomarańcza. ilość według uznania można zetrzeć połowę skórki a można całą. Można dodać tez odrobinę soku z cytryny.
    Gęstość ciasta dostosuj według uznania jeśli jest za gęste dolej mleka lub wody gazowanej, jeśli za rzadkie dodaj mąki.
  • naleśniki 2. Następnie patelnię przesmaruj olejem i smaż z obu stron naleśniki.
  • naleśniki 3. Gotowe naleśniki podajemy z dżemem lub z ulubionym serkiem.
  • twarożek cytrynowy 4. Można naleśniki podać też z twarożkiem cytrynowym. Wystarczy do twarożku wcisnąć sok z cytryny, zetrzeć troszkę skórki i dodać cukier puder.
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/twarozek-cytrynowy-na-nalesniki-lub-gofry

Porady

Można zrobić tradycyjne naleśniki smarując je cytrynowym twarożkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować