Naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie

  • wyświetlono: 2004 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Zamiast ruskich pierogów robię szybszą wersję, czyli naleśniki. Wykorzystuję do farszu ugotowane ziemniaki, które zostają z obiadu. Polecam ;)

  • 40min

Składniki

Ciasto na naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej przesianej
3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. wody
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

Farsz z sera białego pikantny:
300 g ugotowanych ziemniaków
185 g sera białego półtłustego
80 g cebuli- obranej
3 ząbki czosnku
pieprz biały, sól- do smaku
1 łyżeczka płaska imbiru

Do panierowania:
jajko, bułka tarta

Do smażenia:
masło klarowane lub olej rzepakowy

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie

  • usmażony naleśnik1. Przygotowanie naleśników:
    Ubijamy mikserem wszystkie składniki na naleśniki- na gładką masę. Smażymy na patelni porcję ciasta, którą nabieramy chochelką. Z obu stron- na rumiano. Naleśniki zdejmujemy z patelni, lekko studzimy.
  • ugotowane ziemniaki2. Przygotowanie farszu z ziemniaków i sera:
    Ugotowane, wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę.
    Przekładamy do miseczki.
  • zgniatanie sera białego przez praskę3. Ser biały mielimy lub zgniatamy w prasce. Dodajemy do miski.
  • masa serowo- ziemnaczana4. Wbijamy jajko.
  • przesmażona cebula w farszu5. Cybulę obieramy, kroimy drobno w kostkę. Przesmażmy lekko na maśle. Dodajemy do farszu z ziemniaków i sera białego.
  • farsz ziemniaczano-serowy6. Przyprawiamy na ostro do smaku. Zgniatamy ząbki czosnku. Mieszamy.
  • naleśnik posmarowany farszem7. Każdy naleśnik smarujemy farszem.
  • naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym8. Następnie zwijamy naleśniki w rulon.
  • panierowanie naleśników9. Każdy naleśnik panierujemy. Najpierw w rozmąconym jajku.
  • panierowanie naleśników w bułce tartej10. Później panierujemy w bułce tartej.
  • usmażone naleśniki ruskie11. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu, obsmażamy naleśniki z obu stron na rumiano.
  • naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie12. Wyjmujemy na talerz, porcjujemy.
    Podajemy na gorąco z czystym barszczem czerwonym.
  • naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie13. Smacznego :)

Porady

Ziemniaki wykorzystujemy pozostałe po obiedzie lub gotujemy nowe i studzimy.
Farsz można przygotować wcześniej, a naleśniki usmażyć tuż przed podaniem.
Danie można odgrzewać i zamrażać.
Z tej proporcji wychodzi ok. 10 średnich naleśników.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaimbirczosnekser białytania kuchniazdrowie na talerzumój przepisłatwy przepissyte daniegłówne danie bezmięsnejarski obiaddanie do odgrzaniakuchnia oszczędnej gospodynidanie do zamrażaniapostne krokietynaleśniki z serem na pikantniekrokiety z białym serem na pikantniekrokiety z ruskim nadzieniemjarska kolacja z seremdania z serem na ostroprzystawka z seraNaleśniki z białym serem na pikantnietzw ruskie

Komentarze

Podobne przepisy

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Dodane przez: Gosia123

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Czasem warto przymknąć oko na kalorie...

naleśniki

Dodane przez: marysiaz

Naleśniki ruskie z grzybami

W lasach jest teraz wysyp grzybów,...

Pikantne naleśniki

Dodane przez: kasiagotujepl

Naleśniki na pikantnie

Przepyszne naleśniki z pikantnym...

Ruskie Naleśniki

Dodane przez: tasiek66

Ruskie Naleśniki z sosem pieczarkowym

Są wyjątkowe i lubiane przez wszystkich....

image-20clmmk

Dodane przez: xamelka1

Naleśniki z ruskim nadzieniem

Takie naleśniki robię częściej...

Naleśniki z pikantnym farszem

Dodane przez: bogusia82

Naleśniki z pikantnym farszem

Takie naleśniki jadłam u znajomej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE