Naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie

4.5 (160 ocen)

  • 40 min

Zamiast ruskich pierogów robię szybszą wersję, czyli naleśniki. Wykorzystuję do farszu ugotowane ziemniaki, które zostają z obiadu. Polecam ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej przesianej
    3/4 szkl. mleka
    3/4 szkl. wody
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    Farsz z sera białego pikantny:
    300 g ugotowanych ziemniaków
    185 g sera białego półtłustego
    80 g cebuli- obranej
    3 ząbki czosnku
    pieprz biały, sól- do smaku
    1 łyżeczka płaska imbiru

    Do panierowania:
    jajko, bułka tarta

    Do smażenia:
    masło klarowane lub olej rzepakowy

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki Przystawki Ser

Naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmażony naleśnik 1. Przygotowanie naleśników:
    Ubijamy mikserem wszystkie składniki na naleśniki- na gładką masę. Smażymy na patelni porcję ciasta, którą nabieramy chochelką. Z obu stron- na rumiano. Naleśniki zdejmujemy z patelni, lekko studzimy.
  • ugotowane ziemniaki 2. Przygotowanie farszu z ziemniaków i sera:
    Ugotowane, wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę.
    Przekładamy do miseczki.
  • zgniatanie sera białego przez praskę 3. Ser biały mielimy lub zgniatamy w prasce. Dodajemy do miski.
  • masa serowo- ziemnaczana 4. Wbijamy jajko.
  • przesmażona cebula w farszu 5. Cybulę obieramy, kroimy drobno w kostkę. Przesmażmy lekko na maśle. Dodajemy do farszu z ziemniaków i sera białego.
  • farsz ziemniaczano-serowy 6. Przyprawiamy na ostro do smaku. Zgniatamy ząbki czosnku. Mieszamy.
  • naleśnik posmarowany farszem 7. Każdy naleśnik smarujemy farszem.
  • naleśniki z farszem ziemniaczano-serowym 8. Następnie zwijamy naleśniki w rulon.
  • panierowanie naleśników 9. Każdy naleśnik panierujemy. Najpierw w rozmąconym jajku.
  • panierowanie naleśników w bułce tartej 10. Później panierujemy w bułce tartej.
  • usmażone naleśniki ruskie 11. Na patelni na rozgrzanym tłuszczu, obsmażamy naleśniki z obu stron na rumiano.
  • naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie 12. Wyjmujemy na talerz, porcjujemy.
    Podajemy na gorąco z czystym barszczem czerwonym.
  • naleśniki z białym serem na pikantnie, tzw ruskie 13. Smacznego :)

Porady

Ziemniaki wykorzystujemy pozostałe po obiedzie lub gotujemy nowe i studzimy. Farsz można przygotować wcześniej, a naleśniki usmażyć tuż przed podaniem. Danie można odgrzewać i zamrażać. Z tej proporcji wychodzi ok. 10 średnich naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Imbir Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować