Naleśniki wytrawne

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moje błyskawiczne danie to naleśniki wytrawne z mięsem, marchewką, czerwoną cebulką, ziołami, pomidorem, kiszonym ogórkiem, czosnkiem. Polane pikantnym sosem majonezowym. Pycha!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NALEśNIKOWE::
    - mąka pszenna (poznańska lub tortowa): 1 szklanka
    - Jajko (świeże): 1 sztuka
    - mleko (2 %): 1.5 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - olej (rzepakowy): 4 łyżki
    FARSZ::
    - mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 300 gramów
    - cebula (czerwona/drobno pokrojona): 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - natka pietruszki (drobno posiekana): 2 łyżki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - czubryca czerwona (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
    - papryka czerwona słodka (mielona): 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - ogórek kiszony (plasterki): 1 sztuka
    - pomidor (pokrojony w plasterki): 2 sztuki
    - czosnek (przeciśniety przez praskę): 2 ząbki
    - sól: 1 łyżeczka
    DO SMAżENIA::
    - olej (rzepakowy): 6 łyżek
    - masło: 1 łyżeczka
    SOS MAJONEZOWY::
    - majonez: 2 łyżki
    - ketchup łagodny (lub pikantny): 1 łyżka
    - słodki sos chilli (opcjonalnie): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę (2 minuty). Przełożyć do miseczki.
  • 3. Marchew obrać, pokroić w cienkie półplasterki (używam robota kuchennego, trwa to kilkanaście sekund).
  • 4. W czasie, gdy cebula smaży się na patelni, w miseczce wymieszać składniki sosu majonezowego.
  • 5. Na patelnię, na której smażyła się cebula wlać łyżkę oleju, dodać masło, wrzucić marchewkę. Smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszjąc. Gdy marchewka lekko zmięknie i zmieni kolor na bardziej intensywny, przełożyć ją do miseczki.
  • 6. Mięso mielone wrzucić na rozgrzaną patelnię, posypać przyprawami, smażyć 4 minuty na dużym ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać połowę podsmażonej cebuli, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek,wymieszać, przykryć, dusić 10 minut.
  • 7. W czasie, gdy dusi się mięso mielone, na drugiej patelni rozgrzać olej. Usmażyć 4 naleśniki. MIęso mielone kilka razy przemieszać.
  • 8. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, pomidora, ogórka, podsmażoną cebulę, polać sosem majonezowym, złożyć na pół. Udekorować plasterkami pomidora, cebulą i ziołami.
  • 9. Rady: naleśnik przed nałożeniem farszu można wyściełać liściem sałaty. Sosy można przygotowac różne, np. czosnkowy, pomidorowy, koperkowy. Do ciasta naleśnikowego można dodać łyżkę suszonych ziół prowansalskich lub czubrycy zielonej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mąka pszenna Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować