3.Marchew obrać, pokroić w cienkie półplasterki (używam robota kuchennego, trwa to kilkanaście sekund).
4.W czasie, gdy cebula smaży się na patelni, w miseczce wymieszać składniki sosu majonezowego.
5.Na patelnię, na której smażyła się cebula wlać łyżkę oleju, dodać masło, wrzucić marchewkę. Smażyć 3-4 minuty, cały czas mieszjąc. Gdy marchewka lekko zmięknie i zmieni kolor na bardziej intensywny, przełożyć ją do miseczki.
6.Mięso mielone wrzucić na rozgrzaną patelnię, posypać przyprawami, smażyć 4 minuty na dużym ogniu cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień, dodać połowę podsmażonej cebuli, marchewkę, natkę pietruszki, czosnek,wymieszać, przykryć, dusić 10 minut.
7.W czasie, gdy dusi się mięso mielone, na drugiej patelni rozgrzać olej. Usmażyć 4 naleśniki. MIęso mielone kilka razy przemieszać.
8.Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, pomidora, ogórka, podsmażoną cebulę, polać sosem majonezowym, złożyć na pół. Udekorować plasterkami pomidora, cebulą i ziołami.
9.Rady: naleśnik przed nałożeniem farszu można wyściełać liściem sałaty. Sosy można przygotowac różne, np. czosnkowy, pomidorowy, koperkowy. Do ciasta naleśnikowego można dodać łyżkę suszonych ziół prowansalskich lub czubrycy zielonej.
Komentarze