Naleśniki w sosie pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko nasmarować olejem. Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
2.Sos:
Brązowy cukier skrystalizować na maśle, dodać sok z cytryny i pomarańczy. W sosie kandyzować startą skórkę z pomarańczy i z cytryny. Później dodać 50 ml likieru pomarańczowego lub bananowego albo rum.
3.Następnie naleśniki złożone w trójkąty smażyć w sosie po 1 minucie z każdej strony.
Podawać z owocem pomarańczy i lodami lub z bitą śmietaną.
Porady
Jeśli nie mamy w domu alkoholu możemy ten składnik pominąć. Jeśli sos dla nas jest za słodki możemy dodać mniej cukru a więcej soków.
Komentarze