Naleśniki w paski

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie proste i apetyczne!

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki maki,
    - 3 szklanki mleka,
    - 1 szklanka wody,
    - 2-3 jajek,
    - 3 łyżki cukru,
    - 2 łyżki oleju,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    -
    - Olej do smażenia


    Ser:
    - Około 60 dag sera,,
    - Cukier waniliowy,
    - cukier kryształ do smaku,
    - 2 żółtka


Naleśniki w paski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki w paski 1. Ciasto:
    Mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy mikserem dokładnie. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie pulchniejsze.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje. Gotowe naleśniki przekładamy serem i dżemem.
  • Naleśniki w paski 2. Zwijamy w rulon.
  • 3. Ser:
    Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja robię to w robocie kuchennym. W tedy masa jest gładka. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany lub mleka.
  • 4. Jeśli mam więcej czasu smażę naleśniki w paseczki. Wówczas odlewam około ½ szklanki ciasta i mieszam go z 1 łyżką kakao. Na rozgrzaną patelnię wylewam wówczas porcje białego ciasta, po czym łyżką robię na nim cienkim strumieniem równoległe paski z ciasta ciemnego.

Porady

Jeśli ktoś nie ma dżemu, może do masy serowej dodać np. rodzynek. Równie pysznie smakują

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy