Naleśniki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Oprócz wyjątkowego smaku są elastyczne i przyjemnie delikatne. Posiadają przepyszną twarogową nutę, które absolutnie nie dominuje, więc placki doskonale sprawdzą się również do przemycenia białego sera do diety tych, którzy za nim nie przepadają.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (6 sztuk o średnicy 18 cm)
    1 jajko
    100g twarogu (u mnie półtłusty)
    100 ml mleka
    50 ml wody
    70g mąki pszennej/orkiszowej
    1 łyżka cukru/ksylitolu (płaska; można więcej)
    1 szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Dodatkowo:
    cynamon lub kilka kropli aromatu waniliowego

Naleśniki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko z cukrem oraz solą ubić do puszystości i następnie połączyć z mąką.
    Wlać mleko i całość ponownie wymieszać.
    Dodać uprzednio rozduszony widelcem twaróg oraz cynamon lub kilka kropel aromatu waniliowego.
    Całość zmiksować na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać łyżkę oleju.
    Ciasto odstawić na około 5-10 minut.
    (Powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę - tak jak w przypadku klasycznych naleśników.)
    Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
    Każdy placek smażyć z obu stron do lekkiego zrumienienia się.

Porady

(*) Jeśli macie problem z przywieraniem naleśników do patelni to jej powierzchnię możecie delikatnie natłuścić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy