Naleśniki toffi z pomelo

0 (0 ocen)

Pyszne naleśniki o smaku toffi nadziane miodowym serkiem i soczystym pomelo

Składniki:

  • Na 14 naleśników o średnicy 22 cm

    Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości
    szczypta soli
    2 jajka
    budyń o smaku toffi bez cukru
    odrobina oleju do smażenia

    Nadzienie:
    50 dag twarogu półtłustego
    5 łyżek płynnego miodu
    kilka cząstek pomelo
    posypka czekoladowa

    Dodatkowo:
    bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu

Naleśniki toffi z pomelo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe 1. Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut.
    Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę.
  • Ubite białka delikatnie wymieszać z ciastem 2. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, że by dość swobodnie rozpływać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka, ewentualnie wody.
  • Na rozgrzanej patelni usmażyłam naleśniki 3. Na rozgrzanej patelni usmażyłam naleśniki. Ja robię to w ten sposób, że każdorazowo przed wylaniem porcji ciasta, przecieram patelnię nasączonym olejem papierowym ręcznikiem. Usmażone już naleśniki odkładam na płaski talerz, jeden na drugim.
  • Nadzienie naleśników 4. W międzyczasie mąż umył i obrał pomelo, każdą cząstkę obrał ze skórki.
    Przestudzone naleśniki posmarowałam twarożkiem, obłożyłam połamanymi na drobniejsze kawałki cząstkami pomelo i posypałam posypką czekoladową, zwinęłam w rulony.
  • Podano do stołu 5. Na talerzach przystroiłam rozetkami bitej śmietany , kawałkami owoców i odrobiną posypki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy