Naleśniki śmietanowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smacznego!!!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 słodkiej 12% śmietany
    Łyżka oliwy
    Szklanka mąki
    4 żółtka
    4 białka
    Sól
    Kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
    Oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni
    Utraty parmezan lub czerwony kawior.

Naleśniki śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miksera wlewamy śmietanę, sól, żółtka, oliwę.
    Składniki miksujemy na średnich obrotach, aż się połączą , dodajemy mąkę i miksujemy nadal, aż ciasto będzie jednolite i gładkie o płynnej konsystencji. Ciasto przelewamy do miski, łączymy z posiekaną pietruszką oraz pianą ubitą z białek ,dokładnie,ale delikatnie mieszamy drewnianą łyżką i od razu smażymy na dobrze wygrzanej, wysmarowanej kawałkiem słoniny patelni, rumieniąc każdy naleśnik z obu stron. Podajemy gorące, na wygrzanych talerzach.Oddzielnie podajemy utraty parmezan lub czerwony kawior.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy