Naleśniki „ ślimaczki” z kremem czekoladowym i bananami

5 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Pyszne naleśniki z serkiem waniliowym i bananem to świetna propozycja np. na drugie śniadanie, ale nie tylko. Pokrojone na „ślimaczki” mogą być fajnym pomysłem na imprezową przekąskę zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. Moje córeczki je uwielbiają.

  • 15 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki: ( u mnie 3 naleśniki)
    • 100 g mąki orkiszowej tortowej,
    • 2 jajka,
    • ok. 150 ml mleka,
    • 1 łyżka oleju,
    • 1-2 łyżki ksylitolu (może być cukier)
    • 1-2 łyżki wody gazowanej,
    oraz:
    • krem czekoladowy lub kakaowo- orzechowy,
    • sok z ½ cytryny,
    • 3 banany,
    • kilka borówek,
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki „ ślimaczki” z kremem czekoladowym i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej lekko lejącej masy. Jeśli wydaje nam się że ciasto jest za rzadkie możemy dodać trochę wody, jeśli za gęste trochę mąki. Odstawić na około 10 min. Smażyć na suchej patelni do naleśników, lekko wystudzić. Jeśli będą za ciepłe krem za bardzo się rozpłynie.
    Banany skropić sokiem z cytryny.
    Gotowe naleśniki posmarować kremem, na każdego położyć banana i zwinąć rulon, wbić wykałaczkę, na górę dać borówkę. Podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować