W lasach jest teraz wysyp grzybów, więc dlaczego miałabym z tego nie skorzystać? :) Dzisiaj na obiad podałam ruskie naleśniki z grzybkami i sosem grzybowym.
60 min
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
ok 1,5 szklanki mąki
ok 1,5 szklanki mleka (jeżeli ciasto będzie za gęste, trzeba dodać mleka)
szczypta cukru
szczypta soli i pieprzu
1 mała łyżeczka oliwy z oliwek
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
2 cebule
garść suszonych grzybów (ja użyłam maślaków)
Sos grzybowy:
4 łyżki kwaśnej śmietany
wywar spod grzybów suszonych
kapelusze podgrzybków
szczypta soli, pieprzu, cukru i ostrej papryki
Naleśniki ruskie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki dokładnie miksujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 20 minut. Następnie smażymy na patelni z każdej strony, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Studzimy pod ściereczką.
2.Ziemniaki obieramy, gotujemy z solą. Cebulę kroimy na drobną kostkę, smażymy na głębokim tłuszczu, aż delikatnie się przyrumieni. Trzeba pilnować, aby się nie spaliła, ponieważ będzie gorzka. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy ok 30 minut (tak, aby rozmiękły). Ciepłe ziemniaki ugniatamy z cebulką i grzybkami.
3.Kapelusze podgrzybków gotujemy w wywarze z grzybów suszonych. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, cukier i odrobinę ostrej papryki. Gotowe naleśniki faszerujemy masą z ziemniaczków, zawijamy, podsmażamy na oleju i gotowe podlewamy sosem grzybowym. Smacznego :)
Komentarze