Naleśniki ruskie z grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

W lasach jest teraz wysyp grzybów, więc dlaczego miałabym z tego nie skorzystać? :) Dzisiaj na obiad podałam ruskie naleśniki z grzybkami i sosem grzybowym.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    ok 1,5 szklanki mąki
    ok 1,5 szklanki mleka (jeżeli ciasto będzie za gęste, trzeba dodać mleka)
    szczypta cukru
    szczypta soli i pieprzu
    1 mała łyżeczka oliwy z oliwek

    Farsz:
    1/2 kg ziemniaków
    2 cebule
    garść suszonych grzybów (ja użyłam maślaków)

    Sos grzybowy:
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    wywar spod grzybów suszonych
    kapelusze podgrzybków
    szczypta soli, pieprzu, cukru i ostrej papryki


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ruskie z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki dokładnie miksujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 20 minut. Następnie smażymy na patelni z każdej strony, aż uzyskają złotobrązowy kolor. Studzimy pod ściereczką.
  • 2. Ziemniaki obieramy, gotujemy z solą. Cebulę kroimy na drobną kostkę, smażymy na głębokim tłuszczu, aż delikatnie się przyrumieni. Trzeba pilnować, aby się nie spaliła, ponieważ będzie gorzka. Suszone grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu i gotujemy ok 30 minut (tak, aby rozmiękły). Ciepłe ziemniaki ugniatamy z cebulką i grzybkami.
  • 3. Kapelusze podgrzybków gotujemy w wywarze z grzybów suszonych. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, cukier i odrobinę ostrej papryki. Gotowe naleśniki faszerujemy masą z ziemniaczków, zawijamy, podsmażamy na oleju i gotowe podlewamy sosem grzybowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować