Naleśniki ruskie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna odmiana pracochłonnych pierogów ruskich.Mniej pracy, a smak ten sam,a może...lepszy :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki maki
    1,5 szklanki mleka
    2 jajka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Farsz:
    5-6 średnich ziemniaków
    1 kostka twarogu
    1 duża cebula
    sól i pieprz do smaku

Naleśniki ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozdrobnić widelcem lub utłuc tłuczkiem. Dodać twaróg i również rozdrobnić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju na zloty kolor,ostudzić. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej, doprawić sola i pieprzem. Usmażyć naleśniki,nałożyć farsz,złożyć w kopertę lub zwinąć w ruloniki i podpiekać na złoty kolor w piekarniku lub na patelni.Podawać zapiekane z żółtym serem lub z kwaśną śmietaną,albo wedle swoich upodobań.

Porady

Do masy serowo-ziemniaczanej dodałam również pokrojoną w drobna kosteczkę i podsmażoną razem z cebulka kiełbaskę. Dzięki temu naleśniki mają bardziej wyrazisty smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy