Naleśniki razowe z tofu i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne ,zdrowe danie pachnące latem :-)

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału,
    1 szklanka mąki białej pszennej,
    4 czubate łyżki zmielonego siemienia lnianego,
    4 szklanek mleka sojowego
    1/5 szklanki oleju,
    sól,
    4 łyżki brązowego cukru
    nadzienie:
    1 kostka tofu (400 g),
    1 banan ,
    mleko sojowe
    szczypta soli,
    1 łyżeczka soku z cytryny.

Naleśniki razowe z tofu i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wgel6t 1.
    Wszystkie składniki na naleśniki należy dobrze wymieszać. Jeżeli naleśniki okażą się za gęste, to dolewamy mleka. Najlepiej dodać ciepłe mleko, aby siemię lniane szybciej zgęstniało. Miksujemy wszystkie składniki.
  • image-28rcetu 2. Wszystkie składniki na nadzienie mieszamy w blenderze Dodajemy taką ilość mleka, aby uzyskać dość gęstą masę. Na upieczone naleśniki nakładamy masę, posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami i zawijamy.

Porady

Naleśniki smakują równie wybornie z innymi owocami np. brzoskwiniami czy borówkami. Do ciasta możemy również dodać mleko kokosowe, ciasto będzie miało lekko kokosowy smak.

Komentarze

Podobne przepisy