Naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem

0 (0 ocen)

Sycąca, zdrowa wersja naleśników

Składniki:

  • #Naleśniki razowe:
    1,5 szklanki mąki pszennej razowej
    2 jajka
    1 1/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    szczypta soli

    #Nadzienie serowo-szpinakowe:
    400 g twarogu
    300 g szpinaku
    3 ząbki czosnku
    2 duże łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 limonki
    sól, pieprz do smaku

    #Sos:
    8 łyżek jogurtu naturalnego
    3 płaskie łyżki startego parmezanu
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy żółtka, mleko, wodę, oliwę i mieszamy mikserem lub rózgą kuchenną. W osobnej misce ubijamy białka, a następnie delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy je z masą na naleśniki. Odstawiamy ciasto na 30 minut.
  • 2. Szpinak siekamy i przekładamy na suchą patelnię (część można odłożyć do dekoracji), skrapiamy go sokiem z limonki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem kilka minut, aż listki zmiękną. W misie blendera miksujemy biały ser z jogurtem. Wykładamy go na talerz, dodajemy szpinak, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  • 3. W małej miseczce mieszamy jogurt, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
  • 4. Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Jeszcze ciepłe wypełniamy serem ze szpinakiem i polewamy sosem.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować