Naleśniki razowe z białym serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy żółtka, mleko, wodę, oliwę i mieszamy mikserem lub rózgą kuchenną. W osobnej misce ubijamy białka, a następnie delikatnie za pomocą drewnianej łyżki mieszamy je z masą na naleśniki. Odstawiamy ciasto na 30 minut.
2.Szpinak siekamy i przekładamy na suchą patelnię (część można odłożyć do dekoracji), skrapiamy go sokiem z limonki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem kilka minut, aż listki zmiękną. W misie blendera miksujemy biały ser z jogurtem. Wykładamy go na talerz, dodajemy szpinak, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
3.W małej miseczce mieszamy jogurt, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz.
4.Naleśniki smażymy na suchej patelni z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Jeszcze ciepłe wypełniamy serem ze szpinakiem i polewamy sosem.
Komentarze