Naleśniki można przygotowywać na 100 sposobów: słodko, wytrawnie, słono… Różnorodność dowolna. Dziś podaję swój sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe.
Naleśniki przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski rozbijamy jajka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i odrobinę mleka, miksujemy, nie przerywając miksowania dolewamy resztę mleka i wody.
Miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Odstawiamy na 15 min.
Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy pędzelkiem: olejem albo smalcem. Wlewamy odrobinę masy, rozprowadzamy ją na patelni i smażymy cienkie naleśniki.
Smażymy naleśniki po obu stronach.
Od czasu do czasu przecieramy pędzelkiem z tłuszczem patelnie.
*** *** ***
Jeśli robimy wersję na słodko- możemy do ciasta dodać troszkę cukru waniliowego.
Jeśli będziemy naleśniki wykorzystywać do krokietów, czyli jeszcze raz będziemy je smażyć/opiekać, nie przypiekamy ich mocno.
Jeśli chcemy, aby naleśniki były bardzo cienkie, nie możemy mocno nagrzewać patelni.
Jeśli chcemy, aby naleśnik na około nie był suchy, przykrywamy je talerzem po usmażeniu.
Komentarze