Naleśniki piwne z farszem

4.5 (180 ocen)

  • 45 min

Doskonałe danie na obiad

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok.1 szklanka mleka
    2 jajka
    1/4 szklanki wody gazowanej
    1/2 szklanki piwa bezalkoholowego
    mąka pszenna
    1 łyżka roztopionego i wystudzonego masła
    olej do smażenia (niewiele, tylko na pierwsze smażenie)
    Farsz:
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 czerwona papryka
    1 marchewka
    1/2 puszki kukurydzy
    1 cebula
    garść pestek słonecznika (łuskanych)
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
    kilkanaście plastrów żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki piwne z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko połączyć z jajkami, wodą, masłem i piwem.
  • 2. Stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany .
  • 3. Fileta z kuraczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z ziołami prowansalskimi i odstawić do lodówki.
  • 4. Wymieszać i odstawić ciasto na 30 minut.
  • 5. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojone warzywa, słonecznik i kukurydzę, a także sól i pieprz do smaku.
  • 6. Paprykę, marchew i cebulę umyć, obrać i pokroić na kawałki.
  • 7. Wszystko dusić do miękkości warzyw.
  • 8. Oddzielnie usmażyć filet z kurczaka.
  • 9. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki na złoty kolor.
  • faszerowanie naleśnika 10. Po wystudzeniu, na każdego naleśnika nakładać porcję warzyw i mięsa.
  • Zawijanie naleśnika 11. Każdego naleśnika zrolować.
  • naleśniki gotowe do zapieczenia 12. Przykryć dwoma plasterkami sera.
  • 13. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu lekkiego roztopienia się sera (kilka minut).
  • gotowe naleśniki 14. Podawać z keczupem lub zieleniną.
  • 15. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować