Naleśniki piernikowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja na deser wigilijny

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    Ciasto
    250 g mąki
    1 jajko
    250 ml mleka
    50 ml wody
    1 łyżka cukru
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    Masa makowa
    250 g suchego maku
    50 g masła
    1/2 szklanki miodu
    rodzynki
    orzechy włoskie
    kandyzowana skórka pomarańczowa
    kilka kropel rumu
    kilka kropel aromatu migdałowego
    Na panierke:
    Mąka
    3 jajka
    1,5 szklanki mielonych herbatników
    Pół szklanki mielonych orzechów włoskich
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki piernikowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przyrządzania:
    Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier oraz przyprawę do piernika . Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni.
    Masa makowa: Mak sparz, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie. Bakalie posiekaj. W garnku podgrzej miód z masłem. Dodaj bakalie i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Dodaj mak, rum i aromat. Wymieszaj.
    Na każdy naleśnik nałóż porcję masy makowej, równomiernie rozprowadź i zwiń w rulon. Odetnij końcówki. Każdy naleśnik przekrój na pół. Jajka roztrzepujemy w miseczce. W drugiej mieszamy herbatniki z orzechami. Naleśniki obtaczamy w mące, jajku i herbatnikach.

Porady

Podajemy z sosem migdałowym na bazie śmietany lub z bitą śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować