Naleśniki piernikowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przyrządzania:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę. Dodaj jajko, mleko, wodę, cukier oraz przyprawę do piernika . Zmiksuj wszystko na jednolite ciasto. Smaż porcjami na rozgrzanej patelni.
Masa makowa: Mak sparz, odcedź, ostudź i zmiel dwukrotnie. Bakalie posiekaj. W garnku podgrzej miód z masłem. Dodaj bakalie i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Dodaj mak, rum i aromat. Wymieszaj.
Na każdy naleśnik nałóż porcję masy makowej, równomiernie rozprowadź i zwiń w rulon. Odetnij końcówki. Każdy naleśnik przekrój na pół. Jajka roztrzepujemy w miseczce. W drugiej mieszamy herbatniki z orzechami. Naleśniki obtaczamy w mące, jajku i herbatnikach.
Porady
Podajemy z sosem migdałowym na bazie śmietany lub z bitą śmietaną
Komentarze