Naleśniki pieczarkowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Dziś polecam naleśniki pieczarkowo- serowe, które są przepyszne i bardzo sycące. Spróbujcie

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 1 jajko
    – 100g pieczarek
    – 50g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
    – 150ml mleka
    – 30ml wody (najlepiej gazowanej)
    – 30g mąki ryżowej
    – szczypta proszku do pieczenia
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)

Naleśniki pieczarkowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i pieczarki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z mlekiem, wodą i przyprawami, dodać ser, pieczarki, proszek do pieczenia, mąkę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Porcję ciasta wylewać na patelnię i od razu delikatnie rozprowadzać łyżką po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Swoje naleśniki posmarowałam serkiem chrzanowym i nadziałam pomidorem, sałatą rzymską i szynką.
    Smacznego
    *Z podanej ilości składników wyszły mi 4 naleśniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy