Naleśniki pełnoziarniste zapiekane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Co zrobić na obiad kiedy twój mąż uwielbia spaghetti a ty naleśniki, i w kuchni masz nadmiar parmezanu oraz mąki pełnoziarnistej? Naleśniki pełnoziarniste zapiekane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Tak przygotowane naleśniki zaspokoją nawet największy głód.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki
    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    2,5 szklanki mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    4 łyżki oleju

    Nadzienie:
    450 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów
    łyżeczka suszonej bazylii
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    100 g tartego parmezanu
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki zapiekane

Naleśniki pełnoziarniste zapiekane z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: składniki dokładnie łączymy. Odstawiamy do lodówki na minimum 0,5 godziny. Smażymy na rumiano z obu stron niezbyt cienkie naleśniki. Otrzymujemy 4-5 naleśników.

    Farsz: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na szklisto. Dodajemy posiekany czosnek, a po chwili mięso. Kiedy mięso będzie podsmażone dorzucamy pomidory, doprawiamy i dusimy wszystko do zredukowania. Naleśniki z 2 – 3 łyżkami farszy zwijamy w rulonik i układamy w naczyniu do zapiekania jeden koło drugiego. Posypujemy obficie tartym parmezanem.
    Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180st. do rumienienia sera – około 20-30 minut. Do podania polewamy ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować