5 jajek
125 ml mleka
12,5 dag mąki
100 ml wody mineralnej gazowanej
po 15 dag serka twarogowego i kremówki
2-3 łyżki pesto
5 dag salami
1/2 ogórka
5 dag liści szpinaku
15 dag szynki
pieprz
sól
zioła prowansalskie
Naleśniki na wykałaczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski, zmiksować razem z mlekiem, sporą szczyptą soli, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać przesianą mąkę. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać wodę mineralną, raz jeszcze starannie wymieszać. Ciasto wylać na dwie prostokątne blaszki pokryte papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Ostudzić.
2.Serek twarogowy utrzeć z pesto, doprawić. Posmarować jeden placek, obłożyć salami oraz posiekanym ogórkiem.
3.Na drugim placku rozsmarować warstwę ubitej z solą i pieprzem kremówki. Ułożyć opłukane, osuszone listki szpinaku oraz plastry szynki.
4.Obydwa placki zwinąć w ścisłe rolady, odstawić do schłodzenia. Pokroić na kawałki i nadziać na wykałaczki.
Komentarze