Bardzo smaczne danie, naleśniki delikatne i mięciutkie, a farsz aromatyczny i pożywny. Można je podać i na śniadanie, i na obiad, a także wczesną kolację.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki maślanki
1 szklanka gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
Farsz:
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 cebula
3 łyżki zielonego groszku[może być mrożony]
3 plastry schabu wędzonego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
2 szczypty przyprawy Harissa
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
20 dag. żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
1 łyżka posiekanego koperku do posypania
naczynie do zapiekania
Naleśniki na maślance ze schabem, serem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy, odstawiam na 20 minut. Po tym czasie smażę cienkie naleśniki na oleju. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaje obrane i pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę i seler oraz groszek, podsmażam, dodaję 3 łyżki wody, duszę do chrupkości. Do warzyw dodaję pokrojony w kosteczkę schab , podsmażam. Całość doprawiam przyprawą Harissa, natką pietruszki, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem.
2.Na naleśniki nakładam farsz, posypuję serem, składam na 4, układam w naczyniu do zapiekania, posypuje serem, zapiekam ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Posypuję koperkiem. Podaję z ulubionym sosem. Ja podałam mieszankę majonezu z ajwarem.
Komentarze