Naleśniki maślane

4.5 (147 ocen)

  • 25 min

Delikatne naleśniki, które nie wymagają dodatkowego tłuszczu podczas smażenia.

  • 25 min

Składniki:

  • 200 ml mleka
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    35 g masła (zimnego, w kawałku)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, mąkę i jajka miksujemy razem, a następnie dodajemy masło (uprzednio pokrojone w mniejsze kawałki) i miksujemy do chwili aż masło prawie całkiem się rozmiksuje. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy niewielkie porcje ciasta smażąc cienkie naleśniki. Smażymy bez tłuszczu gdyż masło znajdujące się w cieście fantastycznie się rozpuszcza w trakcie smażenia i idealnie natłuszcza patelnię - naleśniki nie przyklejają się i nie rwą :-)

Porady

idealnie pasują zarówno do słodkich, jak i do mięsnych dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować