Naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i camembertem

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Jest to danie szybkie i proste w wykonaniu, a w zależności od tego jakie zrobimy nadzienie, za każdym razem będzie inaczej smakowało.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
    90 g mąki pszennej
    90 g mąki kukurydzianej
    250 ml mleka
    2 jajka
    plaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka curry
    ulubione zioła (ja użyłam bazylii i oregano).

    Składniki na nadzienie:
    3 pojedyncze piersi z kurczaka
    400 g pieczarek
    1/2 puszki kukurydzy
    camembert
    rukola
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy obydwa rodzaje mąki z mlekiem, jajkami i sodą. Dodajemy około łyżkę curry i ulubione zioła. Doprawiamy solą. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy do niego trochę wody. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy cienkie naleśniki na patelni o dowolnej wielkości. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników o średnicy 16 cm.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie dusimy na patelni, do czasu aż pieczarki będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę. Tak przygotowane nadzienie nakładamy na połówkę naleśnika, przykrywamy warstwą rukoli i plasterkami camemberta. Każdy naleśnik składamy na pół i zapiekamy w piekarniku przez około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować