Naleśniki kawowo-cynamonowo-makowe z owocami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę mieloną zalac wrzątkiem, zaparzyc, dodac cynamon, łyzke cukru i wymieszac. Jak kawa ostygnie, przelac ja przez filtr do kawy badz przez geste sitko, aby pozbyc sie fusów. Do miski wsypac mąkę, dodac mleko, napar z kawy, wodę gazowaną mineralną oraz jajka i wyrobic ręcznie trzepaczką badz mi kserem ciasto nalesnikowe. Na końcu dodac mak i dokladnie wymieszac. Odstawic ciasto na 20 minut, aby napeczniało.
2.Czekając na gotowe ciasto do smazenia, w międzyczasie z laski wanilii wyskrobać ziarenka, przekrawajac laske wanilii najpierw wzdłuz. Umyc porzeczki czerwone i osuszyc.
3.Do serka naturalnego dodac 2 łyzki cukru i ziarenka wanilli, dobrze wymieszac. Mozna tez dodac zółtko i troszkę miodu, ale to juz zalezy od naszego własnego smaku.... Również mozna cukru nie dodawac, jesli uzywamy np. serka homogenizowanego itp.
4.Na patelni do naleśników (ja smaze na patelni teflonowej i nie uzywam tłuszczu) usmażyc nalesniki z dwóch stron.
5.Naleśniki posmarowac masą serkowo-waniliową i złożyc na pół.
6.Porzeczki zmiksować razem z cukrem pudrem na mus. każdy naleśnik polac musem porzeczkowym i przyozdobic malinami.
Komentarze