Naleśniki gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę oraz mieszając stopniowo mleko, następnie smażymy naleśniki.
2.Mięso kroimy w kostkę doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, smażymy na rozgrzanym oleju.
3.Kapustę kroimy drobno, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w półplasterki ogórki, odlaną z zalewy kukurydzę oraz majonez i ketchup. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy.
Farsz wykładamy na każdy naleśnik i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
4.3 łyżki ketchupu mieszamy z 3 łyżkami majonezu i smarujemy wierzch naleśników.
5.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach, dwa ogórki konserwowe kroimy drobno, połowę papryki również kroimy drobno i wszystko razem mieszamy. Nakładamy na sos.
Naleśniki zapiekamy 20 minut w 180°C.
Komentarze