Naleśniki gryczane z farszem warzywnym i grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Do tak przyrządzonych naleśników świetnie pasuje koktajl ze świeżych pomidorów, zmiksowanych z oliwą, bazylią, szczyptą soli, pieprzu i sosu tabasco. Po prostu pycha!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 300 gramów
    - cukinia: 300 gramów
    - czosnek: 2 sztuki
    - sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek do smaku: 1 szczypta
    - białe wino: 20 mililitrów

    - mieszane grzyby leśne: 1.2 kilograma
    - biała cebula: 150 gramów
    - masło: 100 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - białe wino: 100 mililitrów
    - śmietanka (30%): 0.3 litra
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól, czarny pieprz zmielony do smaku: 1 szczypta

    - mleko (3,2%): 300 mililitrów
    - woda: 300 mililitrów
    - mąka pszenna: 50 gramów
    - mąka gryczana: 200 gramów
    - oliwa z oliwek lub olej: 50 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól, gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki gryczane z farszem warzywnym i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i cukinie umyć, następnie ułożyć dość luźno w naczyniu
    żaroodpornym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do warzyw
    dodać zmiażdżony czosnek. Warzywa polać 20 ml oliwy z oliwek,
    posypać połową tymianku i piec ok. 25 min w temp. 200°C.
  • krok2 2. Z upieczonych warzyw zdjąć skórkę. Wybrać cały miąższ i poddusić na 20 ml oliwy. Doprawić solą, pieprzem i winem. Dodać posiekany tymianek i natkę.
  • krok3 3. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do wysokiego naczynia wlać mleko i wodę. Dodać dwa jajka i całość zmiksować mikserem.
  • krok4 4. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Powoli wsypywać mąkę pszenną, a potem gryczaną. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję.
  • krok5 5. Do ciasta dodać oliwę (dzięki niej naleśniki będą bardziej chrupiące). Mąka gryczana szybko pęcznieje, więc ciasta nie należy zbyt długo miksować.
  • krok6 6. Patelnię rozgrzać i natłuścić. Wlać porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić cienką warstwę. Po usmażeniu naleśniki przełożyć na talerz.
  • krok7 7. Grzyby oczyścić (nie powinno się ich myć, gdyż szybko wchłaniają wodę) i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • krok8 8. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać grzyby i całość mocno podsmażyć.
  • krok9 9. Wlać wino, odparować i wlać śmietankę. Całość zagotować, po czym dusić ok. 5 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • krok10 10. Naleśniki rozłożyć. Na 3/4 powierzchni placka rozłożyć farsz warzywny, na wierzch wyłożyć porcję grzybów. Naleśnik delikatnie zrolować.
  • krok11 11. Gotowy naleśnik pokroić „w skok” na kawałki i ułożyć na talerzu. Następnie polać grzybami w śmietanie i udekorować tymiankiem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mąka gryczana Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować